مشروح گفت و گو
کلیساها و مساجد باید به مکاتب عشق بدل شوند
مفتی اعظم سوریه اعتقاد دارد دینی که کشتار را ترغیب میکند، دین خدایی نیست و برای از بین رفتن نفاق میان مردم مراکز دینی باید به مکان عشق و محبت بدل شوند.
گفت و گو با : احمد بدرالدین حسون، مفتی اعظم سوریه
——————————————————————————–
“احمد بدرالدین حسون” همچنین تاکید دارد، کامیابی روسیه و گوناگونی و تنوع دینی و مذهبی این کشور میتواند به عنوان الگویی مناسب برای هماهنگی معنوی در سوریه باشد که همانند روسیه از تنوع مذهبی برخوردار است.
به گزارش سایت موسسه گفتوگوی ادیان، “احمد بدرالدین حسون” که در نشست چندی پیش سران مذهبی دنیا در مسکو شرکت کرده بود، در مصاحبه با خبرگزاری روسی اینترفکس به تشریح دیدگاههای خود درباره این نشست و دیگر مسائل مذهبی پرداخت که در زیر میخوانید:
نشست سران مذهبی دنیا در مسکو فرصتی استثنایی برای نمایندگان مذاهب مختلف بود تا با یکدیگر مراوده داشته باشند. شما به عنوان یک رهبر مذهبی اسلامی چه انتظاری از این نشست داشتید؟
خوشحالم از این که از روسیه دیدار کردم؛ کشوری که در آن گروههای اصلی دینی و مذهبی دنیا زندگی میکنند. این تنوع مذهبی منبع کامیابی مردم روسیه است و نتایج بزرگی به همراه دارد. زمانی که ادیان در سیر تکامل خود با هم ملاقات میکنند، ارزش فرهنگ انسانی رشد پیدا میکند. کشورهایی که خود را محصور میکنند، هرگز پیشرفت نمیکنند. به هر حال تقابل مذاهب مختلف همیشه محرک و انگیزهای برای توسعه ملی بوده است. اگر چه مردمی که در زمان اتحاد جماهیر شوروی سابق در کنار هم زندگی میکردند، اکنون به واسطه مرزهای سیاسی از هم جدا شدهاند.
معتقدم دیدار سران مذهبی دنیا بسیار مهم است. چنین نشستهایی از بیش از ۵۰ سال پیش آغاز شدهاند. به هر حال با توجه به اوضاع کنونی جهان، اهمیت این نشستها امروز بسیار بالاست. امروزه روند خطرناکی در جهان جاری است که دیدگاه افراطی دینی را تبلیغ میکند و این امر باعث میشود جوانان پیامهای غلطی از آن دریافت دارند. تبلیغ افراطگرایی با استفاده از شعارهای مذهبی بیماریای است که ما باید هر چه سریعتر آن را درمان کنیم. همه رهبران دینی وظیفه دارند راههای تعامل با نسل جوان را دریابند.
دین شیوه زندگی است، نه کشتار. هر دین و مذهبی که کشتار را تبلیغ کند، اختراع انسان است، نه خداوند. خداوند زندگی را میپسندد. چگونه خداوند که انسان را آفریده به وی دستور میدهد دیگران را بکشد؟
رهبران دینی باید از عواملی که انسانها را از یکدیگر جدا میکند، آگاه باشند. من از همه رهبران مذهبی دیگر میخواهم این شعار را سرلوحه کار خود قرار دهند که کلیساها و مساجد باید به مکاتب عشق بدل شوند تا باعث نفاق میان مردم نباشند.
گفتوگوی بینالادیان را در سوریه چگونه ارزیابی میکنید؟ مردم کشور شما چگونه برای حل مسائل اصولی میان مذاهب با هم ارتباط برقرار میکنند و احساس اقلیتهای مذهبی در کشور شما چگونه است؟
در سوریه ما بر اساس اصل برابری برای همه مردم زندگی میکنیم. ما بیش از ۳۰ دین و مذهب در کشور خود داریم و همچون یک خانواده در کنار هم زندگی میکنیم. همان گونه که یک پدر ممکن است فرزندان متعددی داشته باشد که یکی مهندس و دیگری روحانی است. هر یک از آنها نقش معنوی خود را در سوریه ایفا میکنند. محور اساسی که همه را با هم متحد میکند، عشق به خدا و همنوع و فداکاری در راه میهن است. ما کشور را بر مبنای عدالت میسازیم؛ به گونهای که همه مردم و نمایندگان همه گروههای دینی و مذهبی مقابل قانون با هم برابرند.
سوریه این گونه است. فرزندان میهن بر اساس قانون عادلانه در کنار هم زندگی میکنند. من مفتی جمهوری عربی سوریه هستم، اما نه تنها مفتی مسلمانان سوری. مردم من مسلمان، ارتدکس، کاتولیک و حتی لائیک هستند. همه فرزندان من هستند. من خود را پدر معنوی همه آنها میدانم. من از لحاظ هویتی با همه آنها مرتبط هستم. در دفتر من به روی همه نمایندگان ادیان و مذاهب باز است. حتی شیطانپرستان نیز به محل کار من راه دارند.
هر کجا که مسجد، کلیسا و کنیسهای هست و هر کجا که حقوق افراد محترم شمرده شود، آنجا سرزمین مقدسی است. وقتی که من منزل شما را به مسجد تبدیل کنم، خداوند نماز مرا نمیپذیرد؛ چرا که این مکان قصبی است و خانه شما از خانه خدا با حرمتتر است.
در ابتدا گفتم دینی را به رسمیت نمیشناسم که پیروان خود را به کشتار دعوت کند. من به دینی اعتقاد دارم که افراد در آن با هم برادر و خواهرند. مسیحی یا یهودی، روسی یا عرب بنا به فرمان الله با هم برادر و خواهرند. ما باید این ایده را تقویت کنیم. زمانی که موسی برای مردم سخن میگفت، به اختلافات مردم کاری نداشت. عیسی مسیح خداوند را عشق میدانست. کسی به جز در سایه محبت و دوست داشتن در امان نخواهد بود.
آیا دروس اسلامی در مدارس سوریه تدریس میشود؟ اهمیت این امر در چیست؟
در همه مدارس سوریه در سالهای ابتدایی یک ساعت برای امور مذهبی اختصاص یافته است. بعد از آن دانشآموزان دانش و اطلاعات مربوط به دین خود را فرا میگیرند. فرقی نمیکند که چه دینی داشته باشند؛ مسلمان باشند یا مسیحی و یا یهودی. این قانون در همه مدارس سوریه رعایت میشود. آموزگاران این دروس نیز از دانشآموختگان مراکز آموزش عالی هستند.
امروزه مشکلات فراوانی در راه تدریس دروس اسلامی در روسیه وجود دارد. آیا سوریه میتواند در این رابطه دست یاری به روسیه بدهد. به عنوان مثال از دانشجویان روسی دعوت کند در مدارس علوم الهی سوریه درس بخوانند؟
مطالعه مستقیم مذهب پس از اتمام دوره دبیرستان آغاز میشود، یعنی در سنین هفده و هجده سالگی. در این سن جوان این فرصت را خواهد یافت که آینده حرفهای خود را انتخاب کند. ما برنامهای بینالمللی برای آموزش اسلامی تدوین کردهایم. دانشجویان بر اساس آن موظف هستند نهتنها اصول دین خود، بلکه اصول و آموزههای دیگر ادیان جهان را بیاموزند. دانشجویان ما تنها به شکوه خداوند اسلام اذعان نمیکنند، بلکه به شکوه خداوند عالم ایمان دارند.
امروزه دانشجویان بسیاری از کشورهای چین، مالزی، ویتنام، ژاپن و کشورهای مختلف اروپایی و از روسیه داریم که برای فراگرفتن دروس مذهبی به سوریه آمدهاند. دیدگاه شخصی من این است که دانشجویان ما به روسیه بیایند تا این که دانشجویان روسی به سوریه. به نظر من در این صورت دانشجو میتواند در محیط طبیعی دانش مورد نظر را دریافت دارد. در جایی که به آن عادت دارد و در کنار مردم وطن خویش.