مشروح گفت و گو
لحظه اتحاد رسمی میان بخشهای کلیسای ارتدکس روسیه نزدیک است
دبیر کمیسیون گفتوگوی کلیسای جامع مسکو با کلیساهای ارتدکس خارج از روسیه اعتقاد دارد لحظه احیای اتحاد رسمی میان کلیسای ارتدکس روسیه و کلیساهای خارج از این کشور بزودی فرا میرسد
گفت و گو با : نیکلای بالاشف، دبیر کمیسیون گفتوگوی کلیسای جامع مسکو
——————————————————————————–
اکثر اعضای شورای چهار منطقه کلیسایی ارتدکس خارج از روسیه با برطرف کردن اختلافات میان فرقههای مختلف کلیسا در داخل و خارج از روسیه موافق هستند.
کشیش اعظم، “نیکلای بالاشف” که دبیری کمیسیون گفتوگوی وابسته به کلیسای جامع مسکو را بر عهده دارد، در مصاحبه با خبرگزاری روسی “اینترفکس” به تشریح دیدگاههای خود درباره اتحاد مجدد اجزای وابسته به کلیسای ارتدکس پرداخته است که در زیر میخوانید:
معنی قطعنامهای که اخیراً توسط شورای چهارگانه کلیسای ارتدکس درباره موافقت با حل اختلافات میان بخشهای مختلف کلیساهای ارتدکس داخل و خارج از روسیه تدوین شده، چیست؟
تحولی تاریخی در شرف وقوع است و به طور سمبلیک از آن میتوان به عنوان غلبه بر پیامدهای ناگوار فاجعه معنوی و سیاسی نام برد که بر سر روسیه در قرن بیستم آمد. اختلاف و دودستگی با برادران همکیش ارتدکس خود که از رسوم یکسانی برخورداریم، برای ما همواره دردناک بوده است. اعتقاد دارم لحظه اتحاد رسمی میان این جامعه نزدیک است. همان گونه که در قطعنامه شورای چهارگانه کلیسای ارتدکس آمده است، ما باید این همگرایی مقدس را جشن بگیریم.
ما از قطعنامه نمایندگان این شورا استقبال میکنیم؛ قطعنامهای که باب غلبه بر اختلافات میان کلیسای روسیه در داخل با مناطق خارج آن را که بیش از ۸۰ سال ادامه داشته، گشوده است. همه مردم به این امر احترام میگذارند. ما به تحقق این امر راغب هستیم، چرا که همه محافل، از جمله رسانههای ارتباط جمعی از این اتحاد حمایت میکنند.
این توجهات نشان از توجه عمیق جامعه روسیه به تحولات دارد. داشتن کلیسایی واحد، به اتحاد روسیه میانجامد. اتحاد کلیسا برای احیای ملی ما و برای ریشههای ارزشهای مام میهن ضروری است. بدون شک تصمیمهای اتخاذ شده برای احیای وحدت از یک واقعیت تاریخی سرچشمه گرفته است، چرا که نسلهای روسهای حاضر در خارج و داخل کشور در تمام این مدت به امید اتحاد مجدد کلیسا زیستهاند.
بیشک احیای وحدت به صورت کلیسای واحد روسیه شادیبخشترین اتفاق برای خانواده کلیساهای ارتدکس خواهد بود. اسقف اعظم گرجستان، صربستان و بلغارستان نیز در سخنرانیهایشان بر این امر تاکید کردهاند. ما اعتقاد داریم این تحولات باید برای رفع اختلافات با دیگر کلیساهای ارتدکس به عنوان مثال، کلیسای یونان و رومانی نیز به کار گرفته شود.
تصمیم نهایی برای اتحاد مجدد کلیساهای ارتدکس موجود در خارج از روسیه و داخل این کشور چه زمانی اتخاذ خواهد شد؟
تصمیمات رسمی همان گونه که در قطعنامه شورای چهارگانه آمده است، در شورای اسقفهای اعظم کلیساهای ارتدکس خارج از روسیه طی هفتههای آینده اتخاذ خواهد شد. البته در حال حاضر، اعلام زمان دقیق این شورا و تاریخ اتحاد مجدد این کلیساها ممکن نیست. این کمیسیونها در دو سال گذشته برای رفع موانع در راه اتحاد، اقدامات فراوانی انجام دادهاند. همه تصمیمات اصولی اتخاذ شده است و به تصویب عالیترین مقام در کلیسای مسکو و کلیساهای خارج رسیده است. هنوز مشکلات فنی و عملی باقی است که باید برطرف شود. به عنوان مثال بخشها و کلیساهای کوچک موجود در منطقه تحت اداره کلیسای جامع مسکو، بخصوص در روسیه و اوکراین و وضعیت روحانیان این بخشها از جمله مشکلات موجود به شمار میرود. به هر حال این مشکلات در آیندهای نزدیک قابل حل است، چرا که رویکردهای اصولی برای حل این مشکلات مشخص شدهاند.
وضعیت قانونی کلیسا پس از اتحاد چه خواهد بود؟
در قطعنامه شورای چهارگانه آمده است که کلیساهای ارتدکس خارج از روسیه وضعیت رسمی کنونی خود را حفظ خواهند کرد و به صورت خودمختار در درون کلیسای روسیه فعالیت خواهند داشت. رابطه مناسب این بخش از کلیسا با کلیسای جامع مسکو بنا بر قانون احیا خواهد شد.
در قطعنامه شورا همچنین آمده است که مشارکت کلیسای جامع مسکو در فعالیتهای شورای جهانی کلیساها از دیدگاه روحانیان وابسته به کلیسای ارتدکس خارج از روسیه معلوم نیست. نظر شما در این باره چیست؟
تا آنجایی که به روابط میان کلیسای جامع مسکو و شورای جهانی کلیساها مربوط میشود، باید گفت نظرات متفاوتی در این باره وجود دارد. مقامات کلیسای مسکو بارها اعلام کردهاند این مسئلهای نیست که به یکباره بتوان آن را حل و فصل کرد. به اعتقاد من اگر مباحث بیشتری انجام شود، نظرات کلیساهای خارج از روسیه بیش از گذشته مورد توجه قرار خواهد گرفت.
ما باید این مشکلات را نیز همانند دیگر مشکلات موجود حل کنیم. وقتی اتحاد رسمی حاصل شد و کلیساهای ارتدکس خارج از روسیه به عنوان عضوی از شورای اسقفهای کلیسای جامع مسکو درآمدند، آنگاه میتوانند در تمام تصمیمسازیها مشارکت داشته باشند.