مشروح گفت و گو
ادغام مسلمانان در جامعه اروپا باید با دادن انگیزه همراه باشد
رئیس شورای فرهنگی واتیکان با اشاره به این که مسلمانان، مسیحیان و یهودیان از ریشه مشترک ابراهیمی برخوردارند، ابراز عقیده کرد ادغام جوامع مسلمان در جامعه مدرن کنونی اروپا در کنار ارائه انگیزههای مناسب به مسلمانان میسر خواهد بود
گفت و گو با : پل پوپارد، رئیس شورای پاپی در امور فرهنگی
——————————————————————————–
به گزارش سایت موسسه گفتوگوی ادیان، وین اتریش چندی پیش میزبان کنفرانسی بین مسیحیت بود که توسط شورای وابسته به پاپ در امور فرهنگی و سازمان روابط کلیساهای خارجی کلیسای اعظم مسکو ترتیب داده شده بود. در این کنفرانس طرف روسی از اروپاییها خواست به نظام ارزشی مسیحیت رجعت کنند. کلیسای ارتدکس روسیه همچنین در این نشست نسبت به نتیجه مذاکرات خود با واتیکان ابراز امیدواری کرد.
“پل پوپارد”، رئیس شورای فرهنگی وابسته به پاپ “بندیکت شانزدهم”، رهبر معنوی کاتولیکهای جهان در مصاحبه با خبرگزاری روسی “اینترفکس” در مورد مسائلی چون روابط بین دو کلیسای کاتولیک و ارتدکس و وضعیت مسیحیت در قاره اروپا به بحث پرداخته است که در ادامه میخوانید:
بتازگی در محافل مختلف درباره این که اروپا ریشههای مسیحیت خود را از دست داده سخنان بسیاری مطرح میشود، دیدگاه شما درباره دورنمای احیای مسیحیت در اروپا چیست و به نظر شما چه محرکهایی برای احیای این امر وجود دارد؟
ما باید اعتراف کنیم که از ریشههای مسیحیت دور ماندهایم. این امر را میتوان در تصمیمگیریها و تدوین قانون اساسی اروپا مشاهده کرد؛ چرا که در آن هیچ اشارهای به نقش مسیحیت در تاریخ کهن دنیا نشده است. ما از درک این امر که اروپا به مدت ۲ هزار سال در کنار چه رشد کرده است و اکنون بر چه چیزی پایبند است، عاجزیم.
اعتقاد دارم روزی به اصل خویش باز خواهیم گشت و ریشههای مشترکمان احیا خواهد شد؛ چرا که ملتها بدون یادگار گذشته آیندهای نخواهند داشت. این امر در ابتدا باید از طریق آموزش احیا شود؛ به گونهای که اساس اروپا در آینده تغییر کند.
نظر شما درباره مفهوم لیبرال حقوق بشر چیست؟ آیا لازم است این مفهوم تصحیح شود و مطابق با فرامین و احکام انجیل مقدس تدوین شود؟
مفهوم مدرن حقوق بشر باید به ریشههای اصلی خود بازگردد. برخی اوقات گفته میشود مفهوم حقوق بشر به انقلاب کبیر فرانسه بازمیگردد، اما در حقیقت چنین نیست. ایده حقوق بشر به انجیل بازمیگردد. همان گونه که “چسترتون” مطرح کرده، مفهوم کنونی حقوق بشر مانند آن است که دیوانهای دستورات و احکام الهی را تغییر داده باشد.
آزادی باید با مسئولیت همراه باشد. باید آزادی را نه تنها یک حق، بلکه یک تعهد و الزام دانست. آزادی رهایی از چیزی نیست، بلکه رهایی به خاطر چیزی است. آزادی این نیست که هر کس هر آن چه میخواهد انجام دهد؛ در این صورت این آزادی مانند کودکی است که براحتی سراغ گنجه میرود و سمی را مینوشد و جان میدهد.
آیا کلیسای کاتولیک و ارتدکس در نظر دارند در آینده نزدیک در زمینههای مختلف با یکدیگر همکاری کنند؟
پیش از هر چیز من تمایل دارم بر اهمیت کنفرانسی که با عنوان “دمیدن روح به اروپا: مسئولیت و ماموریت کلیسا” در وین برگزار شد، تاکید کنم. برای نخستین بار در تاریخ مسیحیت نمایندگان کلیساهای ما مسائل مشترکشان را به اشتراک گذاشتند. واضح است که دغدغه اصلی کنونی ما موعظههای انجیل است. وظیفه ما این است که در حوزه انجیل مشکلات را مطرح کنیم و همکاری بین یکدیگر را افزایش دهیم.
آیا میتوان سخن از تقابل میان تمدن اسلامی و مسیحیت در اروپای امروزه به میان آورد؟ به نظر شما تا چه حد تلاشها برای یکپارچگی مهاجران مسلمان با شیوه زندگی در اروپا واقعگرایانه است؟
این مسئله بسیار جدی است. تاکنون هیچ سیاستمداری پاسخ روشنی برای این امر نیافته است. مسئله تنها معیار زندگی در جوامع اروپایی برای مهاجران نیست، بلکه باید در میان این عده افراد برای ادغام در جامعه انگیزه ایجاد کرد. بنابراین، ادغام مسلمانان در جامعه مدرن کنونی اروپا باید با ارائه انگیزههای خاص همراه باشد.
مهم است که همه با هم به وظایف مشترک خود در برابر جامعه پی ببریم. نباید فراموش کرد که همه ما مسیحیان، مسلمانان، یهودیان از ریشه مشترک ابراهیمی برخوردار هستیم.