فرزندان ابراهیم
Children of Abraham
در تابستان سال ۲۰۰۳ ، دو نفر از دانش آموزان ارتودوکس و یهودی دبیرستان در نیویورک به نام های سیما گرین باوم . ایتن هوستر تصمیم گرفتند تا بیشترین شباهت های بین اسلام و یهود را در غالب هنر عکاسی به تصویر بگذارند. فکر این پروژه توسط آقای الی اپیستین ، یک یهودی ارتدکس بارور شد. او سال ها تجربه شغلی در خاورمیانه داشت و برای مدتها تحت تاثیر شباهت های این دو مذهب قرار گرفته بود . کار سیما واتین به شکل یک پرونده کاری در آمد که آقای اپستین آن را با خود در مسافرت هایش می برد و همیشه هم از طرف همکاران مسلمانش کار مورد یک جور واکنش بهت آمیز و شک برانگیز قرار می گرفت . به کرات این نوع واکنش از سوی مسلمانن خارج و یهودیان کشورش تکرار شد . وقتی آقای اپیستین دید که چطور سیما و ایتن با یک کار مشارکتی مثل عکاسی توانسته بودند یک تغییر ایجاد کنند ، فکر کرد که ۲۰ دانش آموز – ۱۰ یهودی و ۱۰ مسلمان – از سراسر جهان در یک جریان مشابه با هم شریک شوند . او آری الکساندر را یک یهودی آمریکایی و ماریا ادیب یک مسلمان سوریه ای را استخدام کرد تا پروژه بین المللی تابستانی با پایگاه اینترنتی که بعدا به عنوان بچه های ابراهیم نامگذاری شد را تشکیل دهند . علاقه به این پروژه از سوی نوجوانان در ۶ قاره انتظارات را افزایش داد و در جولای و آگوست ۲۰۰۴ ، ۶۱ دانش آموز از ۲۳ کشور انتخاب شدند تا در بک پروژه با اهداف دوگانه ” ۱- ایجاد فضای لازم برای جوانان مسلمان و یهودی که همدیگر را بشناسند ۲- تبلیغ عکس هایی که از هر دو دین گرفته شده در سراسر دنیا تا طرفداران هر دو دین دیگری را با احترام و بدگمانی کمتر ببینند ” شرکت کنند. بر اساس موفقیت پروژه تابستانی ، الکساندر و علی ادیب تصمیم گرفتند که” بچه های ابراهیم ” را با هم تاسیس کنند . در نوامبر سال ۲۰۰۴ و کار را فراتر از پروژه عکس توسعه دادند . بچه های ابراهیم برای ترویج گفت و گوی بین جوانان مسلمان و یهودی از طریق اینترنت ایجاد شد…
آدرس : http://www.childrenofabraham.org/
——————————————————————————–
سایت مربوط به دانشگاه علوم دینی هاروارد
نقطه شروع مدرسه علوم دینی هاروارد و مطالعه الهیات در هاروارد به قدمت تاسیس خود دانشگاه هاروارد بر می گردد . از سال ۱۹۳۶ ، سالی که هاروارد با رای دادگاه عالی ماساچوست تاسیس شد ، هاروارد کمیته ای برای آموزش رهبران دینی داشت .
به دلیل علاقه موسسین،” الهیات ” موقعیت مهمی را همچنان که هاروارد رشد می کرد برای خود حفظ کرد . برای مثال : اولین مقام استادی در کالج و قدیمی ترین در کشور مقام استادی هولیس از دانشکده الهیات بود که در سال ۱۷۲۱ به دست آمد. در سال ۱۸۱۱ ، اولین برنامه فارغ التحصیلی برای کاندیداهای دوره کشیشی تدوین شد . در سال ۱۸۱۶ خود مدرسه علوم دینی تاسیس شد ، این مدرسه اولین مدرسه غیر فرقه ای الهیات در کشور بود .
دغدغه امروز موسسین هاروارد در قلب این مدرسه وجود دارد . هدفش این است که زنان و مردان را- مثل معلم- عنوان راهنمایانی در زندگی دینی و فکری آموزش دهد و در رشته های دیگر آن ها را با مطالب الهیات غنی سازد .
برنامه درسی مدرسه علوم دینی طوری طراحی شده که چالش هایی را که جوامع مذهبی ، در بعد جهانی ، با آن روبه رو هستند را نشان دهد . شاید مهمترین این چالش ها بحران های فعلی در مفاهیم و اختیارات دینی است .
برنامه درسی بر سه نکته تاکید می کند : ۱- کتاب مقدس و تفسیر آن ۲- مسیحیت و فرهنگ که واحدهای الهیات ، اخلاق ، تاریخ مسیحیت و علوم اجتماعی را تحت پوشش خود دارد ۳- مذاهب جهان
آدرس : http://www.hds.harvard.com
——————————————————————————–
موسسه بین الدیان الیجاه
The Elijah Interfaith Institute
موسسه بین الدیانی الیجاه ، سازمانی چندملیتی است که تمام تلاش خود را صرف پیشرفت صلح از راه گفت و گوی ادیان نموده است و رهبران دینی جهان و عالمان برجسته را گرد هم می آورد.
آدرس : http://www.elijah.org.il/
——————————————————————————–
ندای مشترک بینالادیان برای صلح و عدالت
Interfaith Voices for Peace & Justice
ندای مشترک بینالادیان برای صلح و عدالت شبکهای است برای گروههایی که در زمینه دین و مذهب فعالیت دارند. این گروهها میتوانند فعالیتهای خود را در آن عرضه و معرفی کنند.
این شبکه راهکارهای بسیاری در اختیار نمایندگیهای گروههای دینی و مذهبی میگذارد تا بتوانند با یکدیگر به تعامل بپردازند و به دنبال زمینهها و برنامههای مشترکی برای صلح و عدالت باشند.
اعتقاد بانیان این شبکه بر این است که مبانی اصولی بیشتر ادیان با هم مشترک است و این مبانی میتواند بنیادی برای اقداماتی باشد که در عرصه اجتماعی در پیش گرفت. این شبکه تاکنون بیش از ۷۶۶ سازمان و نهاد مذهبی را در فهرست گروههای خود قرار داده است و هزاران عضو دارد.
پایگاه اینترنتی این شبکه دارای امکان جستوجوی سازمانها و نهادها بر اساس دستهبندیهای مختلف است که میتوان با ذکر نام سازمان یا نام کشور و یا آدرس اینترنتی این گروهها امکان دسترسی به فعالیت آنها را پیدا کرد.
آدرس : http://interspirit.net/ifvabout.cfm?c=3&group=462833
——————————————————————————–
موسسه گفتوگوی بینالادیان و بین فرهنگی
Institute for Interreligious, Intercultural Dialogue, IIID
موسسه گفتوگوی بینالادیان و بینفرهنگی موسوم به IIID در سال ۱۹۷۸ بنیان نهاده شد و در حقیقت توسعه نشریه مطالعات کلیساهای سراسر جهان موسوم به JES است و یک نهاد غیرانتفاعی به شمار میرود. این موسسه وظیفه ترجمه و انتشار مقالات و نشریات در زمینه کلیساهای سراسر جهان را بر عهده دارد و تاکنون سمینارها، گفتوگوها و جلسات متعددی در زمینه بینالادیان و بین فرهنگها برگزار کرده است.
این موسسه با موسسه “کندی” دانشکده جرج تاون امریکا همکاری دارد. موسسه گفتوگوی بینالادیان و بین فرهنگی با همکاری کنفرانس ملی مسیحیان و یهودیان هر از چند گاهی اقدام به برگزاری نشست سالانه سهجانبهای میان یهودیان، مسیحیان و مسلمانان میکند.
هدف از تشکیل موسسه گفتوگوی بینالادیان و بین فرهنگی ارتقای گفتوگوی گستردهتر میان اشخاص و گروهها از مذاهب و فرهنگهای مختلف است و بیشتر بر نظرات اساتید، علما و رهبران دینی توجه دارد.
آدرس : http://astro.temple.edu/~dialogue/iiid.htm
——————————————————————————–
شبکه بینالادیان برای انگلیس
The interfaith Network for the UK
شبکه بینالادیان برای انگلیس در سال ۱۹۸۷ به منظور ایجاد رابطه مناسب میان جوامع وابسته به ادیان اصلی اعم از بودایی، مسیحی، هندو، یهود، مسلمان، و سیک بنا نهاده شد.
در این شبکه نمایندگان و نهادهای نمایندگی ادیان اصلی، سازمانهای دینی انگلیس، نهادهای بینالادیان داخلی و موسسات دانشگاهی که در امور آموزش مذاهب مختلف فعال هستند، حضور دارند.
این شبکه در کنار اعضای خود تلاش میکند تا تفاهم و احترام را میان ادیان توسعه دهد؛ به گونهای که همه ادیان بتوانند در زمینه اتحاد و یکپارچگی فعالیت کنند.
راهاندازی مرکز اطلاعرسانی در زمینه ارتباط مذاهب، ایجاد رابطه میان ابتکار عملهای داخلی بینالادیان در زمینههای عملی، تقویت همکاریهای بینالادیان در داخل کشور، برگزاری نشستهایی در سطح ملی و منطقهای و انتشار مطالب و کتابهای دینی و مذهبی از فعالیتهای آن است.
سایت اینترنتی این شبکه بینالادیانی را ملاحظه میکنید.
آدرس : http://www.interfaith.org.uk/
——————————————————————————–
مرکز تفاهم اسلام – مسیحیت
Center for Muslim – christian Understanding
مرکز تفاهم اسلام – مسیحیت در سال ۱۹۹۳ با توافقی میان بنیان ارتباط مسیحیان – مسلمانان در ژنو و دانشگاه جورج تاون تاسیس شد تا پلی مستحکم برای درک دوجانبه میان دنیای مسلمانان و غرب و نیز میان اسلام و مسیحیت ایجاد کند.
رسالت این مرکز بهبود روابط میان دنیای مسلمانان و غرب و نیز شناساندن مسلمانان به غرب است. گستره کاری این مرکز تمام دنیای اسلام از افریقای شمالی تا آسیای جنوب شرقی و نیز از اروپا تا امریکا را شامل میشود. به همین دلیل این مرکز در سراسر دنیا به عنوان مرکزی مهم در روابط مسلمان – مسیحی شناخته میشود.
حسیب صباغ این قرارداد را با لئو او دونووان، رئیس دانشگاه جورج تاون و پیتر کورگ، مدیر مدرسه سرویس خارجی و دکتر جان ال. اسپوزیتو، مدیر بنیانگذار این موسسه امضا کرد.
در دنیای به هم پیوستهای به سر میبریم که موضوع اسلام و روابط مسلمان – مسیحی بسیار بیشتر از قبل بحث برانگیز شده است. مسلمانان و مسیحیان بیش از نیمی از جمعیت جهان را تشکیل میدهند؛ اسلام و مسیحیت بسرعت در حال گسترش در دنیای ادیان و مذاهب هستند؛ پیروان هر دو دین ریشههای دینی مشترک، و نیز ارزشها و علایق مشترکی در دنیای مدرن دارند. فهم این که چه چیزی ما را مانند هم میکند و چه چیزی ما را از هم متفاوت میسازد، میتواند موانع را از سر راه بردارد و و مرزهای مشترک را مستحکم سازد.
در پی حوادث غمانگیز ۱۱ سپتامبر ملت امریکا و دنیا بیشتر از قبل از دانشگاه جورج تاون برای شناخت دنیای اسلام و نسبت آن با غرب کمک میخواهند. اغلب این ارتباطها همراه با خشونت و درگیری بوده است. این مرکز میتواند نقش مهی در تصحیح برداشتی که از اسلام در غرب وجود دارد و به عنوان تهدید جهانی شناخته میشود، ایفا کند و نظریه برخورد تمدنها را ـ که پیشگویی شده درگیری میان دنیای اسلام و غرب درخواهد گرفت ـ به چالش بخواند. این مرکز و اعضای هیئت علمی آن تجربه خوبی در ایجاد درک متقابل میان رهبران دینی، رهبران سیاسی، استادان دانشگاه، دانشجویان و اصحاب رسانهها دارد. مرکز تفاهم مسلمان – مسیحی تنها موسسه آکادمیک در امریکاست که میکوشد ۱۴ قرن تعامل و ارتباط سیاسی، فرهنگی، تاریخی، و الهیاتی مسیحیان و مسلمانان را بررسی کند، در حالی که برخی زبان درگیری و برخورد را برگزیدهاند، این مرکز بر گفتوگو، همزیستی و همکاری تاکید میکند.
آدرس : http://cmcu.georgetown.edu/
——————————————————————————–
شبکه اطلاعرسانی درباره جنبشهای دینی
Information Network Focus on Religious Movements – INFORM
در سـال ۱۹۸۸ خـانم آیلین بارکر، استاد جامعهشناسی مدرسه علم اقتصاد و علوم سیاسی لندن و متخصص در این عرصه، درباره جنبشهای نوپدید دینی یک شبکه اطلاعرسانی(INFORM) تاسیس کرد تا به جمعآوری و یکپارچهسازی اطلاعات مربوط به ادیان جدید اقدام کند.
اینفرم چیست و اساسا چرا تاسیس شد؟
اینفرم(INFORM) نام اختصاری “Information Network Focus on Religious Movements” به معنای “شبکه اطلاعرسانی درباره جنبشهای دینی” است و در اول ژانویه ۱۹۸۸ تاسیس شد، اما فکر تاسیس آن در سال ۱۹۸۶ ایجاد شد.
خانم بارکر درباره ایجاد این شبکه میگوید: از دهه ۱۹۷۰ تاکنون به مطالعه و تحقیق درباره جنبشهای نوپدید دینی مشغولم و متاسفانه در این مدت شاهد بدفهمیها و ناخرسندیهای نابهجایی بودهام که از عدمشناخت کافی ناشی شده و ناآگاهانه عکسالعملهای نادرست زیادی در قبال این جنبشها پدید آورده است. دستیابی به اطلاعات درباره بسیاری از جنبشهای دینی مشکل بود: والدین و بستگان نگران بودند و از دولت انتظار میرفت که “کاری انجام دهد” و به این ترتیب بود که این شبکه اطلاعرسانی شکل گرفت.
اینفرم به افراد کمک میکند اطلاعات دقیق و بهروزی درباره جنبشهای نوپدید دینی و معنوی پیدا کنند و بدون این که درباره دینها قضاوت کند فقط به مراجعهکنندگان میگوید که هر کدام از ادیان چه باورها و عقایدی دارند.
اینفرم به شما اطلاع میدهد که گروههای دینی و مذهبی مختلف چه کار میکنند، بدون در نظر گرفتن این که این اقدامات خوب هستند، یا بد و به شما نمیگوید که درباره این گروهها چه فکر میکند، بلکه با دادن اطلاعات وسیعی از آنها شما را به یک دیدگاه با توجه به اندیشههای خودتان میرساند.
آدرس : http://www.inform.ac/infmain.html
——————————————————————————–
American Academy of Religion
آکادمی امریکایی دین
اندیشه تاسیس مؤسسهAAR نخستین بار در سال ۱۹۰۹ شکل گرفت. در آن هنگام پروفسور اسمار جی. پریتز از دانشگاه “سیراکوز” به فکر افتاد که سازمانی به راه اندازد تا استادان و محققان کتاب مقدس به شکلی منسجم و نهادینه به مطالعه و پژوهش در این زمینه بپردازند. در همان سال، پروفسور پریتز به همراه سه تن از همکارانش: ایروینگ وود از کالج اسمیت، ریموند سی. ناکس از دانشگاه کلمبیا و الیو دوچر از کالج مونت هولیوک، “انجمن آموزگاران کتاب مقدس در کالجها و دبیرستانهای امریکایی” را پی ریختند. دقیقا یک سال بعد از آن بود که انجمن رسما کار خویش را آغاز کرد.
طی سالهای آینده، گروه فوق همچنان با عنوان پیشگفته به کار خویش ادامه میداد تا اینکه در سال ۱۹۲۲ اعضای انجمن ـ پس از رایگیری ـ درباره تغییر نام مجمع به توافق رسیدند و عنوان جدید “مجمع ملی آموزگاران کتاب مقدس” را بر خود نهادند. علامت اختصاری این مجمع نیز برگرفته از حروف اول همان عبارت بود که در نهایت به شکل NABI نوشته میشد. این نام همچنین یادآور معنای “پیامبر” به زبان عبری و عربی هم بود.
وب سایت این مرکز مطالب مفیدی برای علاقهمندان دینپژوهی دارد.
آدرس : http://www.aarweb.org
——————————————————————————–
انجمن جامعهشناسی دین
Association for the Sociology of Religion – ASR
انجمن جامعهشناسی دین (ASR)، چنانکه از عنوان آن برمیآید، انجمنی بینالمللی و آکادمیک است که تلاش میکند جامعهشناسی دین را به لحاظ نظری و پژوهشی ارتقا بخشد.
نخستین سنگبنای تاسیس این انجمن در سال ۱۹۳۸ و طی همایشی در شیکاگو گذاشته شد. در آن هنگام، انجمن با نام “جمعیت جامعهشناسان کاتولیک امریکا” (ACSS) و با هدف فراهم کردن مکانی مناسب برای مطالعات تجربی و دانشگاهی درخصوص تعالیم اجتماعی کلیسا، آغاز به کار کرد.
در مارس ۱۹۴۰ نخستین شماره مجله انجمن با عنوان “نقد و بررسی جامعهشناسانه و کاتولیک امریکا” منتشر شد.
انجمن به جز نشریهای که ذکر آن رفت، فصلنامه خبری دیگری هم منتشر میکند، ضمن آنکه به انتشار مجموعه مطالب، جزوات و کتابهایی در زمینه دین و اجتماع هم پرداخته و شرایط و امکانات ویژهای برای تحصیل و پژوهش علاقهمندان فراهم آورده است. بسیاری از رهبران مذهبی و سیاسی جهان، اکنون به عضویت انجمن درآمدهاند و این نهاد همواره از علاقهمندان دعوت میکند با پیوستن به آن، در گسترش پژوهشهای مذکور و افزایش اعتبار و غنای آن سهیم شوند.
این سایت ویژه انجمن جامعهشناسی دین است.
آدرس : http://www.sociologyofreligion.com
——————————————————————————–
سازمان گسترش گفتوگو میان ادیان جهان
World Faiths Development Dialogue -WFDD
گفتوگویی عملی میان ادیان مختلف جهان و میان این ادیان با نهادها و متولیان توسعه چند جانبه (مانند بازار جهانی، بانک جهانی و نهادهای مرتبط با سازمان ملل) درباره فقر و توسعه از اهداف آن است. تاکنون نقطه تمرکز و موضوع اصلی فعالیت این نهاد بر توجه دادن ادیان و باورها به مسئله فقر و ارتباط میان دین و معنویت با توسعه بود. نهاد مزبور تلاش کرده است به تبیین هر چه بهتر اهداف و مبانی توسعه همت گمارد. این نهاد تاکنون در سه کشور فعالیتهای خاصی انجام داده است: در تانزانیا درباره خطمشیها و راهبردهای بهداشتی، در اتیوپی درباره تامین غذا و امور دیگر و در کلمبیا گروهی مرکب از چند دین روی یک روزنامه کار میکنند تا بسترسازی مناسبی برای توسعه داشته باشند.
آدرس : http://www.wfdd.org.uk
——————————————————————————–
کنگره جهانی ادیان
World Congress of Faiths (WCF)
در سال ۱۹۳۶ پایهگذاری شد. نهادی پیشتاز که در پی آن است مردم معتقد به باورهای گوناگون را برای درک متقابل، همکاری و گفتوگو گردهم آورد. یکی از فعالیتهای دائمی این نهاد برگزاری جلسه درس خطابه یانگهاسبند است که هر سال انجام میگیرد و در آن یکی از چهرههای سرشناس روحانی یا چهره دانشگاهی و علمی سخنرانی میکند. از دیگر فعالیتهای این نهاد برگزاری کنفرانسها، سمینارها، خلوتگزینیها و زیارتهاست.
نشریه این نهاد با نام بینش بینالادیانی (Interreligious Insight) به ارائه بهترین دستاوردهای علمی و شخصیتی این نهاد میپردازد. روزنامه خانواده واحد (One Family) حلقهای ارتباطی میان اعضای این نهاد با مردم عادی جامعه است. بیشترین پشتیبانی این نهاد از بریتانیاست، اما ارتباطات آن جهانی است. برخی از اعضای آن کسانی هستند که در عرصه بینالملل فعالیت دارند و آثار زیادی با نام آنها در جهان پخش شده است.
آدرس : http://www.worldfaiths.org
——————————————————————————–
مؤسسه ادیان متحد
United Religions Initiative (URI)
سازمانی در حال رشد و گسترش که هدف آن تشویق و ترویج همکاری منظم بین ادیانی است تا به خشونتها و درگیریهای دینی پایان دهد و فرهنگ صلح، عدالت و سلامتی را برای تمام جهان و جهانیان فراهم آورد. نهاد مزبور شبکهای ارتباطی میان حلقههایی مشترک است که در پنج قاره دنیا واقع شدهاند و در بیش از ۳۰ کشور دنیا شعبه دارد. این حلقهها با ابزار خوب ارتباطاتی و تبادل دانش به هم پیوستهاند و در مناطق مختلف جهان فعالیت دارند.
آدرس : http://www.uri.org
——————————————————————————–
شورای صلح
(Peace Council)
مبنای کار این نهاد این پیشفرض است که سراسر زندگی در یک قلمرو معنوی و روحانی است و ادیان جهان با تکیه بر سرمایه بینش، درک، ایمان و امید در پی تاثیرگذاری بر جهان هستند. در مواجهه با تعارضها، بیعدالتی، فقر، تبعیض و سوءاستفاده از آفرینش، این نهاد فعالیتش را بر امور معنوی و روحانی بنا مینهد و تلاش میکند تا در اوضاع و احوال گوناگون راهحلهای صلحآمیز و سازندهای ارائه کند. فعالیتهای این نهاد امور چیاپاس، بانکوک، فلسطین-اسرائیل و شبهجزیره کره بود و در سال ۲۰۰۲-۲۰۰۱ نیز در برنامههای خویش اولویتهایی به کشورهای کلمبیا، سودان و عراق اختصاص داد.
آدرس : http://www.peacecouncil.org
——————————————————————————–
اقلیتهای اروپا
Minorities of Europe (MoE)
فعالیت این نهاد در زمینه آموزشهای پیشرفته، تحقق و تقویت مشارکت مدنی مردم، به ویژه جوانان، اقلیتها و جوامع عقبافتاده است. برای رسیدن به این اهداف نهاد مزبور بر ترویج و گسترش روابط بین فرهنگی مثبت در سراسر جامعه اروپا تاکید میورزد و در این راه گام بر میدارد.
در بخشی از برنامههای کلان این نهاد آمده است: ما فعالیتهای خود را با رعایت مقررات و معاهدات بینالمللی مربوط به حقوق بشر، حقوق اقلیتها و حقوق زنان پی میگیریم و سعی و تلاش خود را خواهیم کرد تا بر تبعیض که بر عواملی نظیر خاستگاه فرهنگی، ملیت، دین، نژاد، جهتگیریهای جنسی و زمینههای اجتماعی-اقتصادی استوارند، فائق آییم و به حل آنها کمک کنیم.
آدرس : http://www.moe-online.com