به سوی یک دوره جدید برای جهان
بنیاد ژاپن، موسسه ملی برای تحقیقات توسعه
دانشگاه سازمان ملل در توکیو
سید محمدعلی ابطحی، رئیس موسسه گفتوگوی ادیان در مجمع تمدن جهانی ۲۰۰۵ شرکت کرد .
متن سخنرانی سید محمدعلی ابطحی در کنفرانس به سوی یک دوره جدید برای جهان:
مجمع تمدن جهانی ۲۰۰۵ با عنوان “به سوی یک دوره جدید برای جهان” جمعه ۳۱ مرداد (۲۲ جولای) با حضور اندیشمندان و محققانی از کشورهای جهان، از جمله ایران در دانشگاه سازمان ملل در توکیو برگزار شد.
در نشست “مجمع تمدن جهانی “۲۰۰۵ محققان و اندیشمندان شناخته شدهای از کشورهای ژاپن، امریکا، فرانسه، آلمان، عربستانسعودی، کرهجنوبی، زیمبابوه، فلسطین، روسیه، بنگلادش، قزاقستان و چین نیز حضور داشتند.
از جمله مباحث اصلی مجمع تمدن جهانی ۲۰۰۵ مواردی، چون مشارکت برای قضاوت، تساوی و انصاف در جهان در حال جهانی شدن، توسعه بهعنوان گسترش تواناییها و هنر در عصر جهانی شدن بود.
سید محمدعلی ابطحی، رئیس موسسه گفتوگوی ادیان که در این کنفرانس ۲ روزه شرکت کرده بود، گفت: بهعنوان یک ایرانی افتخار میکنم که رئیسجمهور ایران ایده گفتوگوی تمدنها را مطرح کرده و امروز این ایده به عنوان یک ایده جهانی مورد توجه قرار گرفته است.
وی گفت: برگزاری این نشست در سطح بسیار بالای علمی و دانشگاهی، موید این است که ایده گفتوگوی تمدنها در دستور کار دنیا قرار گرفته، هرچند که در ایران بهدلیل روند جریانات داخلی این ایده جدی تلقی نشد و مورد توجه قرار نگرفت.
وی افزود: در این نشست که بسیاری از شخصیتهای نامدار جهانی حضور داشتند، بحثهای بسیاری جدی صورت گرفت و در نهایت قرار است که جمعبندی نهایی این نشست به صورت یک بیانیه منتشر شود.
ابطحی اضافه کرد: عمدهترین محورهای این بیانیه، ضرورت شناخت تمدنها و تلاش و پیگیری راههای اداره جهان بر مبنای گفتوگو به جای درگیری و جنگ است.
وی گفت: در جریان سخنرانی شرکتکنندگان در این نشست، بارها به نظریات آقای خاتمی درباره گفتوگوی تمدنها اشاره شد و ضرورت دیالوگ و گفتوگو به عنوان یک اصل محوری مورد تاکید قرار گرفت.
ابطحی تاکید کرد: صاحبنظران کاملا به این نکته اذعان داشتند که این ایده از شرق آمده و برآمده از نظریات آقای خاتمی است و این مسئله یک افتخار برای ایران محسوب میشود.
این نشست دو روزه از سوی بنیاد ژاپن، موسسه ملی برای تحقیقات توسعه “نیرا”، دانشگاه سازمان ملل و با حمایت وزارت امور خارجه ژاپن، شبکه تلویزیون سراسری ژاپن “ان.اچ.کی”، روزنامه نیهون کیزای و یونسکو برگزار شد.
دستاندرکاران و برگزارکنندگان این نشست، هدف از برگزاری آن را بهرهگیری از تجارب جامعه بشری در قرن گذشته در زمینههایی چون علمی، فناوری، حقوق بشر، فرهنگی، جنگها و انقلابهای و ارائه پیشنهاد یک چارچوب و پاردایم جدید برای قرن ۲۱ با استفاده از نظرات اندیشمندان و محققان مطرح جهانی عنوان کردند.